Jaarlijks investeert KPN meer dan € 1 miljard in haar netwerken om jouw klanten zodoende gebruik te kunnen laten maken van betrouwbare en veilige dienstverlening. Met 4G en het recent geïntroduceerde 5G netwerk biedt KPN een uitgebreid connectiviteitsportfolio. KPN zal eind 2025 ook afscheid gaan nemen van het 2G netwerk.


KPN stopt het 2G netwerk per 1 December 2025

Het 2G netwerk bestaat sinds 1991 en het wordt daarmee steeds uitdagender om dit veilig en (energie) efficiënt te kunnen aanbieden. De frequenties waar 2G nu gebruik van maakt kunnen we in de toekomst gebruiken voor bijvoorbeeld 5G waar KPN dan veel meer klanten en apparaten verbonden kunnen worden.


Wat betekent dit?

Er verandert niets tot aan 01.12.2025. Daarna is toegang tot het 2G netwerk van KPN voor apparaten in Nederland niet meer mogelijk. Wat er daarna gebeurt hangt af van hoe het apparaat van jouw klant is geconfigureerd:

Het apparaat ondersteunt alleen 2G. Het apparaat zal na 01.12.2025 niet meer werken in Nederland.

Het apparaat ondersteunt – naast 2G – ook een van de andere netwerken: 4G of 5G. Mits 4G en 5G geïmplementeerd zijn en de eindklant de juiste software (iOS/Android) versie en apparaat instellingen heeft ingesteld, zal het apparaat automatisch een van deze netwerken kiezen en blijven werken.

Het uitzetten van 2G heeft mogelijk impact op je organisatie, vandaar het volgende:

KPN kondigt dit ver van tevoren aan, zodat je ruim de tijd hebt om je voor te bereiden.

2G-Aansluitingen kunnen niet altijd automatisch gebruikmaken van 4G of 5G. Om de continuïteit van je dienstverlening te garanderen, adviseren we om op tijd te kijken naar de 2G-aansluitingen die je gebruikt. Je bepaalt zo wat nodig is voor een optimale netwerkervaring. Dat kan zijn:

o Omwisselen van simkaarten

o Aanpassen instellingen van apparatuur en/of toestellen

o Vervangen apparatuur en/of toestellen

Je zet dan veilig en eenvoudig de stap naar 4G of 5G.    

 

Wat gaat er nu gebeuren?

Voorlopig gebeurt er niets, KPN zal de uitfasering op de achtergrond voorbereiden. Naarmate de uitfaseringsdatum nadert zullen wij je van meer informatie voorzien.


Wat betekent dit voor gebruik van 2G in het buitenland (roaming)?

Het feit dat KPN op termijn afscheid zal nemen van haar 2G netwerk heeft in de basis geen invloed op apparaten met 2G buiten Nederland. Echter, we willen je er graag op attenderen dat steeds meer (buitenlandse) operators er voor kiezen om verouderde netwerken uit te zetten.