umlaut, de benchmark organisatie voor de telecomsector, doet jaarlijks wereldwijd onderzoek naar de beste netwerken in opdracht van het Duitse Connect Magazine. De afgelopen weken legde umlaut met auto, trein en te voet bijna 6.000 kilometer af door alle twaalf Nederlandse provincies, langs alle (grote) steden, dorpen en verbindingswegen. Tijdens al deze tests is continu gemeten wat de belkwaliteit is, hoe snel telefoongesprekken tot stand komen, wat de kwaliteit is van videostreaming en hoe snel webpagina’s laden en bestanden kunnen worden gedownload of verstuurd. Bij elkaar vormen al deze metingen een goed beeld van de werkelijkheid en zijn ze representatief voor de klantervaring op de verschillende mobiele netwerken.


Hoogste score wereldwijd

KPN is na dit grondige onderzoek uitgeroepen tot het beste mobiele netwerk van Nederland en zijn nu officieel “Best in Test umlaut connect Mobile Network Test in the Netherlands 2022.” Met een score van 976 uit 1.000 zijn we niet alleen de beste in Nederland, maar behalen we ook de hoogste score wereldwijd. Deze score delen we met het Zwitserse Swisscom dat ook 976 punten behaalde. De resultaten vind je hier terug


Beste datanetwerk van Nederland

umlaut noemt het resultaat ‘uitmuntend’. KPN valt op met de beste overall performance en de beste datakwaliteit, zowel in de drukbevolkte gebieden als onderweg. Ook in vier van de vijf grote steden wordt de winst gepakt. Met het nieuwe 5G-netwerk laat KPN de hoogste downloadsnelheden zien en ook op het gebied van betrouwbaarheid scoort KPN beter dan de andere operators, aldus umlaut.


Modernste en meest bekroonde mobiele netwerk van Nederland

We hebben met recht het modernste mobiele netwerk van Nederland met de grootste 5G dekking van alle operators. Ruim 4.000 van de 5.000 mobiele opstelpunten verspreid over heel Nederland zijn inmiddels vernieuwd. In 2022 wordt deze moderniseringsslag bijna geheel  afgerond. We zijn op dit moment het meest bekroonde mobiele netwerk van Nederland. Eerder dit jaar erkende snelheidstester Ookla ons voor de derde keer op rij als het ‘Beste Mobiele Netwerk’ van Nederland, riep de Consumentenbond ons uit tot ‘Beste Glasvezel- provider’ en kende Opensignal ons de titel ‘Best Video Experience in the World’ toe. De bekroning van umlaut is daarmee de kers op de taart! Én het is de onderbouwing van wat wij al een tijd samen uitdragen: bij KPN zit je goed!


“Het voelt alsof we niet alleen het Nederlands kampioenschap hebben gewonnen, maar zelfs wereldkampioen zijn!”

Babak Fouladi, Chief Technology & Digital Officer en Lid Raad van Bestuur: “Het is ons gelukt! Ik ben ongelooflijk trots dat we nummer 1 zijn en ons het allerbeste mobiele netwerk van Nederland mogen noemen. Van de wereld zelfs! Nadat Ookla ons twee maanden geleden al tot winnaar uitriep en nu umlaut ook, voelt het alsof we niet alleen het Nederlands kampioenschap hebben gewonnen, maar tegelijkertijd wereldkampioen zijn. We hebben dit als team bereikt en samen maken we onze ambities waar om van Nederland het best verbonden land ter wereld te maken. Ons gemoderniseerde mobiele netwerk met 5G vormt samen met glasvezel voor breedbandtoegang, het meest moderne en krachtige netwerk waar Nederland tot ver in de 21ste eeuw op kan bouwen.”